Preskoči na glavni sadržaj

POVEĆANJE CIJENA USLUGA U GRADU ZAGREBU

Od 1. siječnja 2023. godine uveden je euro kao službena valuta u Republici Hrvatskoj. Svakodnevno svjedočimo povećanju cijena, pod utjecajem inflacije, ali i zbog konverzije kuna u euro. Iznimka nije niti Grad Zagreb, gradske ustanove i komunalna poduzeća.  Još u listopadu 2022. godine odvoz komunalnog otpada je kroz „novi model“ odvoza otpada poskupio do 200% te je najavljeno drastično poskupljenje vode. Iznimka nije niti Grad Zagreb, odnosno ustanove i komunalna poduzeća, koji su od 01. siječnja 2023. godine, a zlorabeći konverziju u euro, poskupili cijene svojih usluga.Primjerice parkiranje u II. zoni s 5,00 kn poraslo na 5,27 kn, a izrada članske iskaznice u knjižnicama Grada Zagreba porasla je s 20,00 kn na 22,60 kn.

Također, a nevezano uz konverziju eura došlo je do drastičnog poskupljenja usluga Zagrebparkinga gdje su pojedine usluge poskupjele do više od 200%.

Primjer toga su povećanje, ne samo cijene sata parkiranja u javnim garažama sa 7,00 kn, odnosno 10,00 kn na 12,06 kn, već i cijene mjesečnih karata za parkiranje u javnim garažama. U garaži Tuškanac cijena mjesečne dnevne karte (od 06,00 sati-18,00 sati) povećana je sa 400,00 kn mjesečno na čak 700,71 kn, što iznosi povećanje cijene od 75,18%, dok je cijena mjesečne karte povećana sa 500,00 kn na 1.002.,09 kn što iznosi povećanje cijena od 100,42%.

Postavlja se pitanje opravdanosti tolikog poskupljenja cijena usluga Zagrebparkinga, za koju je suglasnost dao i sam gradonačelnik Grada Zagreba kada je najveći trošak garaža električna energija. Kako je i svima poznato, Vlada Republike Hrvatske uvela je subvenciju na cijenu električne energije te na taj način pomogla građanima i pravnim osobama da lakše podnesu povećanje životnih troškova. Ostvare li se najave premijera Repbulike Hrvatske da će ukinuti subvenciju na električnu energiju svima onima koji su neopravdano podignuli cijene usluga i proizvoda nakon 01. siječnja 2023. godine postavlja se pitanje koliko će opet poskupjeti cijene usluga.

Ono što dodatno zabrinjava je i činjenica da su na krovu javne garaže Gorica, postavljeni solarni paneli čijom uporabom i stavljanjem u pogon bi se pokrilo 50% troška električne energije za garažu. Međutim, godinu i pol dana nakon završetka postavljanja solarnih panela na krov garaže isti nisu pušteni u funkciju, ne ostvaruju se uštede koje se mogu ostvariti, ali se zato dižu cijene parkiranja, pa je tako npr., cijena mjesečne karte u garaži Gorica narasla sa 250,00 kn na čak 753,45 kn što je poskupljenje od 201,38%. Povećanje cijena usluga parkiranja u garažama pravda se pod paskom ujednačavanja cijena sa cijenama u privatnim garažama i izgradnjom novih garaža, međutim projekata za nove garaže nigdje nema.

Važno je istaknuti i to da u Gradu Zagrebu postoji 460 aparata za naplatu parkiranja od kojih čak 360 nije u funkciji niti su pripremljeni za prihvat eura. Samim time dolazi do značajnog gubitka prihoda Zagrebparkinga jer se isti ne mogu koristiti.

Ne zaboravimo niti to da će od 01. siječnja 2023. godine svi ugostitelji koji su zakupili parkirališna mjesta radi postavljanja svojim terasa, po novome plaćati naknadu za zakup i do čak 800% više nego do sada, kao i da je povećanje cijena komunalnih usluga dodatno opteretilo naše građane još u listopadu 2022. godine i to do 200%.

Istovremeno je od 01. rujna 2022. godine Grad Zagreb teleopraterima snizio naknadu za uvlačenje kabela u DTK mrežu i druge komunalne infrastrukture u vlasništvu Grada Zagreba za 31%, a isti ti teleoperateri, u vlasništvu stranih kompanija, ovih dana najavljuju poskupljenje svojih usluga zbog inflacije. Neshvatljivo je da se na ovaj način pogoduje teleoperaterima, a isti ti operateri podizat će cijene svojih usluga te na taj način ostvariti značajne prihode i dobit. Samo jedna od tih tvrtki je u 2021. godini ostvarila dobit od 660 milijuna kuna. Dakle,

dok gradonačelnik privatnim korporacijama koje su  pretežno u stranom vlasništvu snižava cijenu korištenja gradskih resursa istovremeno povećava namete građanima Grada Zagreba, već ionako opterećenima iznimno visokim životnim troškovima.dok gradonačelnik privatnim korporacijama koje su  pretežno u stranom vlasništvu snižava cijenu korištenja gradskih resursa istovremeno povećava namete građanima Grada Zagreba, već ionako opterećenima iznimno visokim životnim troškovima.

Uvažavajući činjenicu da su građani Grada Zagreba u protekloj godini izloženi iznimno visokim životnim troškovima koji svakodnevno rastu i koji su posljedica inflacije, a na koje gradska vlast nema skoro nikakav utjecaj, neprihvatljivo je da ista ta vlast svjesno, a možda i namjerno, doprinosi rastu životnih troškova i financijskom opterećenju građana dizanjem cijena svojih usluga.